Friday, June 5, 2015

Inersia

Inersia (inertia) suatu objek merupakan sifat semulajadi objek tersebut menentang perubahan terhadap keadaan asalnya, samada dalam keadaan pegun atau gerakan yang diakibatkan oleh tindakan daya luar terhadapnya.

Sesuatu objek yang berada dalam keadaan pegun cenderung mengekalkan keadaan pegunnya dan cuba menentang sebarang daya luar yang cuba menggerakkannya.

Duit syiling yang terletak di atas sekeping kadbod akan jatuh ke dalam gelas jika kadbod itu disentap dengan cepat. Ini adalah kerana duit syiling mempunyai inersia yang dapat mengekalkannya pada kedudukan pegun.

Duit syiling akan jatuh ke dalam gelas jika 
kadbod disentap keluar dengan pantas.

Selain itu, sesuatu objek yang sedang bergerak akan cuba mengekalkan keadaan gerakannya dan akan menentang sebarang daya luar yang cuba mengubah arah atau menghentikan gerakan objek itu.

Apabila sebuah bas yang sedang bergerak dihentikan dengan tiba-tiba, penumpang yang berdiri di dalam bas akan terhumban ke hadapan. Ini adalah kerana penumpang yang sedang bergerak ke hadapan mempunyai inersia yang mengekalkan gerakan terus ke hadapan walaupun bas sudah berhenti.

No comments:

Post a Comment